22 Aralık 2016 Perşembe

Besd-Bir Dernek ile Ankaralı Blogger Boluda

   Geçtiğimiz haftasonu Besd-Bir (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Dernegi) daveti ile Ankaralı Bloggerlarla hem Bolu da güzel bir haftasonu geçirdik hemde son yıllar da tavukla ilgili hepimizin aklındaki soru işaretlerini giderme fırsatı bulduk.
     Cumartesi günü otelimize Gazelle Resort & SPA  yerleşip öğle yemeğinden sonra  beyaz et ile ilgili aklımızdaki soru işaretlerini gidermek için toplantı salonuna geçtik.

                                      

    Besd-Bir dernek başkanı Dr. Sait Koca'nın başkanlığında sunumumuz başladı.Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mehmet Akan ve Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu da sorularımızı yanıtlamak ve bizi daha fazla bilgilendirmek için oradalardı.
Günümüzde Tavuklar Nasıl Bu Kadar Hızlı Büyüyor ?            
Günümüzde tavuklar hızlı büyüyorlar evet bunun sebebi ise yıllar içerisinde genetik seleksiyonlar sonucu üretilen melez broiler ırkı tavuklarıdır. Bunlar uygun ortamlarda yetiştirildiğinde 45 günde 2000-2500 gr. kadar ağırlıkları ulaşan tavuk türleridir.
Piliçler kesilmezse  45 gün sonununda ölüyor mu?
Hayır. Asla böyle bir söylem doğru değildir. Tavuklar kesilmeden de yaşamlarına uygun ortamda devam ediyorlar.
Üretimi 45 gün de gerçekleştirilen tavuk daha mı lezzetsiz oluyor?  
Kesinlikle hayır. Çünkü üretim süresi ile tavuğun lezzeti arasında bir bağ bulunmamaktadır.
Tavuklar da hormon veya antibiyotik  var mı? 
Ülkemiz de üretilen tavuklar da kesinlikle hormon  yok, antibiyotik kullanımı ise tıpkı insanlar da olduğu gibi bir hastalık durumunda kullanılıyor ve tavukların vücutlarından arınma süresi beklenmeden asla kesim yapılmıyor.

GDO'lu  yem yediriliyor mu? 
Civciv ve piliçlerin yemleri ağırlıklı olarak mısır, buğday, arpa gibi hububatlar, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumu küspesi gibi yağlı tohum küspeleri, vitaminler ve mineraller gibi insan beslenmesinde de kullanılan ham maddelerden hazırlanır.    
Tavuk etinde protein oranı nedir?
Tavuk etinin protein içeriği etin derili ve derisiz olmasına göre % 18-21 arasında değişebilmektedir. Tavuk etinin faydaları ile ilgili yıllardır yayınlanan birçok bilimsel makale ve araştırma vardır. Ülkemiz de en ucuz ve kolay ulaşılabilir olan proteinlerin başında gelir .

                                                   
Cumartesi günü toplantıdan kalan sorulara Beypiliç Üretim Tesislerini gezerken devam ettik.

Fabrika tavukları doğaldır deniyor. Nasıl olabilir? Sadece organik tavuk doğal değil midir?
Bazı doktorların piliç yetiştirme konusunda ısrarla aynı yanlış bilgileri paylaşmaları ve tüketicilerimizi yanlış bilgilendirmeleri bir şehir efsanesi yaratmıştır. Organik ürün ile doğal ürün farklıdır. Organik ürün yetiştirme şartları mevzuatla belirlenmiştir. Organik tarım yöntemiyle yetiştirilmeyen ürün doğal değildir demek yanlış bir yargı olacaktır. BESD-BİR Dernek üyesi firmalar T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenmiş mevzuatlara uygun doğal üretimlerini gerçekleştirirler. Bu firmaların ambalajında ve markalı ürünlerini tükettiğinizde Gıda Güvenliğiniz garanti altına alınmaktadır.
Nugetların içine kalitesiz et,tüy ve tavuk ayağı katılıyor mu?
Türkiye’de markalı tesislerde üretilen nugetler 0 tavuk etidir. Ne sinir, ne kemik, ne kıkırdak ne de mekanik sıyrılmış et (karkasın üzerindeki kırpıntı et) kullanılmadığı gibi, bunların kullanımı yasal olarak da mümkün değildir. Ayrıca  markalı üretim yapan tüm işletmeler T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının resmi veteriner hekimleri tarafından sürekli denetlenmektedir. Böylelikle tükettiğimiz gıdaların güvenliği 0 sağlamaktadır.



Pazar günü Beypiliç Üretim Tesisi gezisinden sonra manzarasıyla bizi büyüleyen Gölcük'e uğradık doğayla iç içe olan bu güzelliği sizlerinde gidip görmenizi isterim.

                                                                                   
Seyrine keyfine doyamadığımız bir gezi oldu.

Bu güzel davet için öncelikle BESD-BİR Derneğine ve Ankaralı Blogger arkadaşlarımız www.annekaz.com Hayriye'ye  www.gulshendogan.com Gülşen'e çok teşekkür ederim.


6 yorum: